Légy

A nőstény általában 100 petét rak le, egy hónapos élete során 6-800-at. A légy petéit főleg sertés-, ló- vagy borjútrágyába, esetleg konyhai szemétbe helyezi. Fejlődése átlagosan 1-2 hét. A megtermékenyített nőstények telelnek át.

A légy mindenevő, folyadékigénye igen nagy. A meleget és a napsütést kedveli. Bélcsatornáján a kórokozók változatlanul áthaladnak. Ürülékét naponta kb. 20 alkalommal üríti. A nyári melegben 2-4 hétig él, de ősszel, szobahőmérsékleten 3 hónapig is elélhet. Aktívan terjed, rendszerint tenyészőhelyétől maximum 1,5-2 km-re távolodik el.

Irtása:

A légy is egy nagyon érdekes egészségügyi kártevő. Irtására tulajdonképpen csak az utóbbi években kerültek forgalomba engedélyezett készítmények, persze mégis sokan próbálkoztunk légyirtással előtte is. A legelképesztőbb mértékű fertőzöttséget látjuk még napjainkban is egy-egy konyhában, étteremben, élelmiszerüzemben. Tudomásul kell vennünk, hogy a légyirtást csak kártevőirtószerekkel nem lehet megoldani. Hogy is lehetne, ha nyári nagy melegben akár 24 óra alatt kifejlődik a lárvából a repülő rovar? A légyirtás ugyancsak elképzelhetetlen úgy is, hogy a falakat permetezzük olyan belső terekben, ahol ebédet főznek, kenyeret sütnek, vendégek étkeznek stb. Mindent el kell követnie tehát az üzemeltetőnek, hogy a legyek bejutását megakadályozza, de legalábbis mérsékelje.

Legyek ellen tehát csak sokféle módszer együttes alkalmazásával lehet védekezni. Szükség van a rovarhálóra, a fénycsapdára, a különböző függönyökre, a hagyományos légypapírra, a légyirtó granulátumra, szerves trágya kezelésre, gyakori kukaelszállításra stb. és csak kiegészítheti ezeket a nyílászárók körül a kültéren elvégzett permetezés.

Hiába jönnek új és új kártevőirtószer készítmények, mégis határozott véleményünk, hogy sokkal nehezebb ma a legyek ellen permetezéssel hatékonyan védekezni, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.