Ágyi poloska

Az ágyi poloska 4-8 mm hosszú, rozsdabarna színű, szárnyatlan vérszívó. A nőstény 1-2 évig él, ezalatt szinte naponta rak 2-3 petét, amelyekből 10 nap alatt kelnek ki a lárvák, majd öt vedlés után, mintegy 2 hónap alatt fejlődnek ki az ivarérett rovarok. A vedlésekhez mindig vérszívásra van szüksége.

Fénykerülő, a szűk résekben megbújva várja áldozatát. A poloska gyakran található képkeretek, függönytartók, csillárok felfüggesztési helyeinél, a felső ablakkeret, falrések, szőnyegpadló szegélyeinél, az ágyak összeeresztéseinél, vasalataiban, kárpitozott bútorok hézagaiban stb.

Az ágyi poloska teljes sötétségben támad, legszívesebben embervérrel táplálkozik. Melegben akár másnaponként, 5-10 percig szív vért. Szobahőmérsékleten akár 2-3 hónapot is kibír táplálék nélkül. Leggyakrabban a nyak-, boka- és csuklótájékon szív vért.

Döntően passzív módon, behurcolással (bútor, egyéb használati tárgy) terjed.

Irtása:

Meg kell találnunk a poloska minden búvóhelyét a lakásban, főleg ha folyamatosan behurcolják az utánpótlást az adott helyre. A nagyon alapos ellenőrzés, kipakolás ennél a kártevőnél a sikeres poloskairtás alapja. Itt is előfordult már, hogy bizonyos szerek kevésbé voltak eredményesek, de mindig megtaláltuk a tökéleteset és megoldottuk a feladatot. Tartós méregmezőt hozunk létre permetezéssel és ezen kívül egy légtérkezelést is végzünk. Így eljuthatunk a nehezen kezelhető felületekhez is. Kiűző hatóanyagot is alkalmazunk, így a poloska biztosan találkozni fog az irtószerrel.

Kérünk mindenkit, aki ágyi poloska fertőzésre gyanakszik, azonnal hívjon bennünket, nem szabad őket a lakásban megtűrni egy pillanatig sem.

Az ágyi poloska elleni védekezés, a poloskairtás folyamata

A vérszívó rovarok közül, munkáink során leggyakrabban az ágyi poloskával találkozunk. Rendkívül rejtett életmódot folytat, táplálkozása éjszaka, teljes nyugalomban történik. Vérszívás után azonnal rejtekhelyére távozik, felderítése laikus számára szinte lehetetlen.

A poloskánál előzetes megelőzés nem lehetséges, hiszen teljesen váratlanul jelenik meg, gyakran egy fertőzött bútor beszerzését követően. A lakás higiéniai állapota nincs jelentős befolyással életére, a zsúfoltság azonban elszaporodását és rejtőzködését elősegíti. Az ágyi poloska irtása előtt minden esetben alapos helyszíni szemlét végzünk, a szoba vizsgálatát elsősorban a fekvőhely és környezetére kiterjedően végezzük, poloska és nyomai után kutatva (vérfolt, lárvabőr, ürülék). Ha megbizonyosodtunk hogy poloskával állunk szemben, akkor tartós hatású, alapos felületi permetezést végzünk a létfontosságú helyeken (ágy és környezete, falfelületek, ablakkeret stb). A tartós hatású irtószeres kezelést hideg ködös kiűzés egészíti ki, az azonnali hatás érdekében. Különleges esetekben az ágyi poloska irtásakor ULV eljárást és füstképzést is felhasználunk.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.