Csótány

A csótány lapított testű, ovális, hosszú csápú, csökevényes szárnyú, rejtőzködő életmódot folytató kártevő. A német csótány sárgás-barna, 10-15 mm hosszú, a szintén gyakori konyhai csótány feketés-barna, 17-30 mm hosszú rovar.

A nőstény 10-60 db petét hurcol a petetokban, amelyekből a német csótány lárvák 3-4 hét, a konyhai csótány lárvák 2-4 hónap alatt kelnek ki. Az előbbi faj lárváiból 0,5-1 év, az utóbbiéból 1-3 év alatt válik ivarérett rovar. Mindenevők, a növényi és állati eredetű élelmiszert egyaránt elfogyasztják. Az éhezést hetekig is tűrik, víz hiányában viszont napok alatt elpusztulnak. Melegigényesek. A helyiségben a német csótány mindenütt előfordulhat, de főleg a magasabb helyeken tartózkodik, a másik faj viszont inkább a padlószinthez közel, esetleg lefolyókban, csatornákban tartózkodik. Terjedésük döntően passzív, az épületen belül a csővezetékek mentén aktívan is terjedhetnek.

Irtása:

Sajnos még ma is nagyon gyakran fordul elő élelmiszer-előállító, forgalmazó helyeken, konyhákban és lakásokban is. A német csótány irtása jelent feladatot gyakrabban, de számos panelház illetve a kapcsolódó csatornahálózat fertőzött a konyhai csótánnyal.

A bevezetőben már írtuk, hogy ezeknél a kártevő fajoknál a teljes kiirtásuk a követelmény, ami az esetek túlnyomó többségében sikerül is, bár számos olyan nagy alapterületű, rengeteg búvóhellyel szolgáló, azonos helyen több évtizede álló géppel felszerelt pékség, konyha, sőt élelmiszerüzlet is volt már a gyakorlatunkban, ahol bizony a 100 %-os eredményért hosszú ideig küzdöttünk. A permetezőszerek nem mindegyike egyformán hatékony, sokszor nagyon nehéz eldönteni, mi lesz a legjobb ellenük. Nagyban növelte viszont a csótányirtás hatékonyságát a gélezéses technológia megjelenése, amivel nagyon tisztán, gyorsan lehet egészen kitűnő eredményt elérni.

Bíztatunk minden kedves megbízót, akár otthonáról, akár vállalkozásáról van szó: ne szégyellje, ha megjelennek és főleg ne várjon a csótányirtás megrendelésével, mert az időben végzett irtás hatékonysága sokkal nagyobb! Higgyék el: ma már a csótányirtás nem jár hatalmas pakolással, takarítással stb., gyorsan és szinte nyomtalanul elvégezzük a munkát.

Keressen bennünket, ha csótányra gyanakszik. Nem baj, ha téved és összetéveszti valamely más fajjal a kártevőt. Térítésmentesen ellenőrizzük, hogy fertőzött-e otthona vagy üzlete.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.