Madártetű atka

A madártetű atka (Dermanyssus gallinae) és az ellene végrehajtható védekezés lehetőségei baromfi és díszmadár állományokban. Az élősködő elleni vegyszeres védekezés lehetőségei:

Az összeállításban azok a vegyszerek (insecticidek) szerepelnek, melyeket baromfi, vagy díszmadár állományokban sikerrel alkalmaztunk. (A készítmények nevének szerepeltetésével nem a készítmények reklámozása a célunk, csupán jelezzük, hogy ezeket a készítményeket használtuk. Természetesen az ugyanilyen hatóanyagú, de más nevű vagy gyártmányú készítmények is valószínűleg sikerrel alkalmazhatóak, de azok alkalmazásában nincs tapasztalatunk.)

Az alkalmazásánál az étkezésre is felhasználandó állatok esetén tekintettel kell lenni a készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejére is!

A díszbaromfi megvédésére kiválóan alkalmasak a felszívódó hatású készítmények, melyek a szervezetbe jutva hosszabb időn át (akár 4-6 hónap) távol tartják a vérszívástól ezeket a kártevőket, valamint elpusztítják őket. Ezek közül a legjelentősebben az Abamectin hatóanyagú Paramectin, melyből 3 cseppet kell egy kifejlett középtestű tyúk bőrfelületére cseppenteni. Kiváló eredményeket hozhat az Ivermectin hatóanyagú, egyébként más állatfajoknál injekció formájában alkalmazott szerek közül a Baymec inj. 50 ml., vagy az Ivomec inj. 50 ml., vagy a Noromectin inj. 50 ml. Melyekből a készítmény fajtájától függetlenül kifejlett egyedenként 2-3 csepp/baromfi az adag, amelyet a csőrbe kell cseppenteni. Ezeket a készítményeket díszbaromfi szülő állományoknál alkalmaztuk.

Díszmadaraknál testtömeg arányosan kevesebb készítmény felhasználásával lehetne próbát tenni.

Az állatok védelmére alkalmazható még az Insecticide 2000 spray, amely permetrin és biorezmetrin hatóanyagával közvetlen ölőhatását 3-4 héten át fejti ki. A készítmény közvetlenül a díszmadarakra, díszbaromfira és a berendezési tárgyakra egyaránt szórható, továbbá hatékonynak bizonyult az élősködők búvóhelyein alkalmazva is.

Az általánosan használt Neostomosan tapasztalataink szerint manapság a kevésbé hatékony szerek közé tartozik. Amennyiben viszont még, vagy már régen nem alkalmazták, akkor érdemes vele próbát tenni.

A régebben használt Piretrin extra porozószer por jellege miatt nehézkesen használható, elsősorban kisebb állományok kezelésére vagy a fészkek belsejében ajánljuk.

A fipronilos hatóanyagú Frontline Spray is hatékony segítőtársunk lehet a baromfi és a díszmadár ketrecek mentesítésénél. Vigyázzunk, hogy a madarakra, az itató és az etető edényekbe a készítmény ne szóródjék!

Az atkák irtására az Oxyfly 10 CS nagy hatékonyságú rovarirtószer koncentrátum is felhasználható. Kiválóan alkalmas mászó, rejtőzködő rovarok (csótányok, poloskák, hangyák, alombogár, tetvek stb.), atkák (madártetű atka) irtására. Mikrokapszulázott formulájának köszönhetően hosszú hatástartamot (3 hónap) és biztonságos felhasználást tesz lehetővé. Hatóanyaga a 9,6 % lambda-cihalotrin. Eltér az eddig általánosan alkalmazott piretroid, vagy szerves foszforsavészter hatóanyagú szerektől, emiatt hatékony lehet olyan esetekben is, amikor más készítmények már nem hatnak. Hatásmechanizmusa ugyanis más, mint a szerves foszforsav-észtereké. Mindezen tényezők miatt a készítmény kiválóan alkalmas rotációs programok megvalósítására. Díszbaromfi állományokban kiválóan bevált, de madaraknál még nem alkalmaztuk. A hatékony készítmények programszerű váltogatásával ugyanis a rezisztencia kialakulása megakadályozható, vagy jelentős mértékben elodázható. Hatékonysága, mikrokapszulázott tulajdonsága miatt az egyik legmodernebb termék és az egyik leghatékonyabb eszközünk az atkák ellen. Hatásának tartóssága 12 hét.

50 ml Oxyfly 10 CS rovarirtó koncentrátumot keverjünk össze 5 liter vízzel. 5 liter permetlével átlagosan 100 m2 felület kezelhetünk.

Az amitráz hatóanyagú Taktic nevű, egykor nagyon hatékony, atka irtásra alkalmas készítmény volt. Az üres állattartó épületek, helyiségek fertőtlenítésére Taktic permetlevet úgy kellett használni, hogy 10 liter vízhez 80 ml Takticot adagolunk, majd azzal bőséges permetezést végzünk. Sajnos az amitráz hatóanyagú a készítményeket rendszeres használat esetén hamar megszokták az atkát.

Sokszor érdemes visszatérni egy-egy régebben (évekkel ezelőtt) használt hatóanyagra, mert néha meglepően jó eredményt hoz, ha a kártevők már elszoktak tőle.

A piretroid származék szerek alkalmazásánál is gyakran előfordul, hogy az élősködők hozzászoknak és már nem hozza a szer a kívánt hatékonyságot, ezért mindenképpen javasolt a kombinált szerhasználat és a hatóanyagok váltása és természetesen a programszerű alkalmazás.

Fontos és jelentős segítség a technológia turnusonkénti precíz mosatása és fertőtlenítése, valamint az élősködők elleni gázosítás és a rések, zeg-zugok lehetőség szerinti felszámolása.

Az épületek belső felületeinek mosatása és fertőtlenítése után a falfelületeket, a technológia berendezéseit nagy hatású, a résekben és a repedésekben is ható készítménnyel is lehet védeni, azonban ezeknek a toxicitására is figyelemmel kell lenni. Vigyázzunk, hogy ezek a készítmények etetőkbe, itatókba ne kerülhessenek!

A Sebacil Pour-on sol. 7,5% eredetileg a sertések kezelésére engedélyezett készítmény. Ezzel a foximot (szerves foszforsav észter) tartalmazó készítménnyel is el lehetne végezni felületkezelést, azonban a készítmény élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 14 nap sertésre, ezért közvetlenül a madarakra nem, de az épület belső falaira és a padozatra, valamint a berendezési tárgyakra alkalmazható, még az állomány betelepítése előtt.

Gázosításra az állomány betelepítése előtt pl. az AgrEvo Coopex Smoke Generator elnevezésű 13,5% permetrin hatóanyagú füstpatronja alkalmazható zárt térben. Egy patron 500 m3légkör gázosításához elegendő. (A készítmény alkalmazása gázmesteri végzettséghez kötött!)

A gázhatás megszüntetésére és a kiszellőztetésre az épületben technológiai elemként alkalmazott, légcserét biztosító ventillátorok kiválóan alkalmasak. Ha ilyen nincs, akkor egy hosszan tartó szellőztetés is megfelel. A gáz kiszellőztetése után telepíthetjük be az állományt.

A védekezésben az épületek felületeinek, zugainak permetezése az alkalmazott szer hatástartamának megfelelő időközönként, továbbá a fészkek belsejének folyamatos kezelése, valamint az állatok egyedi kezelésének egyidejű alkalmazása hozza meg az elvárt eredményt.

Az üres épületet az állatállomány eltávolítása után közvetlenül Actellic (hatóanyaga: pirimifosz-metil) füstpatronnal lehet elgázosítani, ami a sötétben a résekből előbújó kártevőket elpusztítja. 500 m3 légtérre egy füstpatron alkalmazandó. Munkaegészségügyi várakozási ideje 3 nap. Javasolt a gázt az épületben három napig benn tartani, majd utána kiszellőztetni.

A falfelületeket az épületfertőtlenítés után a Reldan kezeléssel védhetjük (hatóanyaga: klórpirifosz-metil) 0.6-1,1 l / m2 dózisban alkalmazva. A készítmény az ízeltlábúakra idegméregként hatva a falakon két hónapos védettséget biztosít a résekben megbújt, mozgó atkák ellen. A készítmény munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap.

A javasolt anyagok alkalmazási rendszerét az állat-egészségügyi programba célszerű beilleszteni és a kiválasztott anyagokkal kapcsolatban, azok alkalmazása előtt a hatósági állatorvossal is célszerű konzultálni.

A célszerű és elérhető hatóanyagok, szerek kiválasztása után lehet és kell kialakítani, továbbá az állat-egészségügyi programba beilleszteni a Dermanissus gallinae elleni védekezési programot.

A fent felsorolt készítmények, hatóanyagok alkalmazásánál figyelembe kell venni a mindenkor érvényes engedélyokiratokban rögzített alkalmazási szabályokat!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.