Patkány

Hazánkban a vándorpatkány és a házi patkány előfordulása jellemző. Az utóbbi rendkívül szapora, egy párnak optimális esetben 400-800 utóda is lehet évente. Minimum háromszor kölykezhet, de sokszor 6-8 alkalommal is hoz utódokat a világra. Ezek a patkányok 2-3 évig élnek. A vándorpatkány kevésbé szapora.

Irtás:

A patkányok elleni védekezéshez gyakorlatilag ugyanazokat a mérgezett, véralvadásgótlót tartalmazó csalétkeket alkalmazzuk, mint az egerek ellen. Patkányirtás során zárható, számozott szerelvényekben helyezzük ki a csalétket, térképen jelölve annak elhelyezkedését.

Még ma is gyakran előfordul, hogy olyan területeken kell beavatkoznunk, ahol szerelvények nem alkalmazhatók. Ilyenkor a patkányirtás során csalétket készítünk és helyezünk közvetlenül a járatokba (pl. használaton kívüli szeméttelepeken végzett irtások).

Vándorpatkány:

Ez a társas élőlény hordákban él, éjszakai rejtett életmódot folytat, nappal fészkében tartózkodik. Többnyire az épületek közelében, földlyukakban alakítja ki búvóhelyét, de megtelepedhet nagyvárosok csatornahálózatában is. Mindent megeszik, de ha megteheti, válogat. Sok élelmiszert végigkóstol és csak a számára megfelelőt fogyasztja el. A penészes, dohos, romlott ételt nem fogyasztja el. Az éhséget és a szomjúságot rosszul tűri, ilyenkor akár beteg fajtársait és utódjait is felfalhatja. A patkányirtás fontos feladat, mert meg kell akadályozni e rágcsálók elszaporodását. Egy patkánypárnak évente több száz utódja is lehet, amelyek három hónapos korukra ivaréretté válnak és 2-3 évig élnek.

A patkányirtás rendkívül fontos! A védekezés lehetőségei a rágcsálók ellen: mérgezett csalétek kihelyezése erre a célra gyártott patkányetető szerelvény segítségével.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.