Hangya

Leggyakoribb a házi hangya, amelynek nősténye 7-9 mm, dolgozója 3-4 mm hosszú, vörösbarna színű. Elsősorban a szabadban, az épülethez közel a földben fészkel, de bolyát falrepedésekben is kialakíthatja, amelyben egy anya és több ezer dolgozó van.

A hangya mindenevő, szabadban főleg a levéltetvek nedvét fogyasztja, a lakásban azonban bármely élelmiszerrel táplálkozhat. A száraz, meleg helyeket szereti.

Picivel kisebb méretű a szintén élelmiszer-forgalmazóknál és kertes házakban gyakran előforduló gyepi hangya.

Irtása:

Az élelmiszer-előállító, forgalmazó helyeken kétségkívül a leggyakrabban előforduló hívatlan látogatók a hangyák. Közegészségügyi szempontból kisebb veszélyt jelentenek. Tömeges előfordulásuk általános higiénés szempontok miatt nem elfogadható, ezért fontos adott esetben a hangyairtás.

Szerencsére ma már kitűnő, hosszú hatástartamú (akár hónapok is) kártevőirtószerek állnak rendelkezésünkre a hangyairtásra, sőt már a gélezéses technológia is betört a piacra.

Sajnos a munka hatékonyságát rontja, hogy sokszor a konyhák, élelmiszer-előállító üzemek területén a vizes közegben hamar elkopik az irtószer és csak jóval rövidebb ideig tudja kifejteni hatását.

Fáraóhangyák

A fáraóhangya trópusi rovar, hazánkba a 70-es években hurcolták be. A nőstény 3,5-4 mm hosszú, a hím 3-4 mm, a dolgozó nagyon apró (2-2,5 mm), vörösessárga, vékony testalkatú. Az anya életében több száz petét rak le, melyekből a lárvák 5-6 nap alatt kelnek ki. A dolgozók maximum 2 hónapig, az anya átlagosan 9 hónapig él. A fáraóhangya esetén leglényegesebb eltérés a többi hangyafajhoz képest, hogy egy-egy fáraóhangya-bolyban több száz királynő élhet együtt. Tipikusan a panelházak jellemző kártevője, ahol a kiegyenlített hőmérséklet és az aktív terjedésre optimális szerkezeti feltételek adottak. Az épületbe viszont csak passzívan jut be.

Irtása:

Szándékosan foglalkozunk vele a többi hangyafajtól elválasztva, mert azokétól nagyon eltérő a biológiája. Sajnos a megbízóinkban ez a lényeges különbség nem tudatosul és ugyanazzal a módszerrel várnak tőlünk gyors eredményt.

Szeretnénk itt és most felhívni a figyelmet arra, hogy a fáraóhangyától a panellakásokban csak akkor lehet megszabadulni, ha egy adott lépcsőház valamennyi lakásában végeznek csalétkes fáraóhangya-irtást. Ezt a csalétket a dolgozók hordják be az anyáknak és terméketlenné teszi őket az elfogyasztott hormontartalmú anyag. Ezért a dolgozók ellen permetezni TILOS! Ez a folyamat néhány hónap alatt lezárul, utána van értelme egy permetezéssel az esetleg még kóborló fáraóhangyákat elpusztítani.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.