Egér

A házi egér és a mezei egér a két leggyakoribb faj. Rendkívül szaporák, meleg helyen egész éven át szaporodnak. Egy-egy egérpárnak optimális körülmények között évente ezer ivadéka is lehet. Évente 5-6 alkalommal kölykeznek és két hónap alatt már ivarérettek. Élettartamuk 2-4 év is lehet.

Irtása:

Az egér az egyik olyan kártevő, amelyet teljesen kiirtani életterünkből sohasem lehet. Mindenki tapasztalta, hogy főleg az őszi időszakban milyen kifinomult trükkökkel igyekeznek a mi életterünkben menedéket, na és táplálékot találni maguknak. Számos olyan élelmiszerüzletben, egyéb helyen dolgoztunk, ahol nagyon magabiztosan állították, hogy náluk soha nem fordult elő egér, aztán nagyon meglepődnek, amikor mutatjuk a rágott csalétket. Sokszor sajnos nem csak a csalétket rágják meg, hanem csúnya kárt is tudnak okozni az árukészletben, berendezési tárgyakban stb. Előírás nélkül is fontos az ellenük való védekezés, az egérirtás. Erre leggyakrabban véralvadásgátló hatóanyag-tartalmú mérgezett csalétket használunk zárt, számozott csalétek csapdákban kihelyezve. Mindenképpen hátránya ennek az egérirtási módszernek, hogy noha a modern készítmények már egyszeri fogyasztás után elhullást okoznak, az állatka pusztulása mégis napokkal később következhet be és szerencsétlen esetben valami búvóhelyen kell kellemetlen szagot árasztó tetemét felkutatnunk. A hazai jogszabályok egérirtásra a ragasztó alkalmazását nem engedélyezik, az egyre inkább terjedő élvebefogó csapdák ürítését viszont az üzemeltetőknek meg kell szervezniük. Tapasztalataink szerint ez különösen a szebbik nem számára enyhén szólva sem vonzó feladat…

Keressen bennünket – mi mindent megteszünk az “egértelen” környezetért!

Háziegér:

Fészkét épületen belül falak mentén lyukakban, vagy régóta felhalmozott és nem bolygatott anyagokban alakítja ki. Keveset vándorol. Ha kedvező életfeltételeket talál, akár egész életét egy 1,5-2 méter sugarú körben leélheti. Mindenevő, bármely növényi és állati eredetű anyagot elfogyaszt, kártétele óriási, ezért az irtása nagyon fontos. Egy egérpárnak optimális körülmények között évente 1000 utódja is lehet.

Güzüegér:

Szabadban szénakazlakban, faodvakban él, de télen a hideg miatt, illetve táplálékszerzés céljából a kertes házakba, vagy raktárakba húzódik be. Szabadban fű és gabonafélék kalászát fogyasztja, de rovarokkal is táplálkozik, zárt térbe behúzódva a házi egérrel megegyező táplálékot fogyaszt.

A védekezés lehetőségei az egerek ellen: mérgezett csalétek kihelyezése erre a célra gyártott egéretető szerelvény segítségével.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.