Galambóvantag (Argas reflexus)

Galambfészek közelében, emeletes városi, vagy vidéki kertes házak lakásaiban alkalmilag jelenhet meg, de nemritkán a baromfiólban is megtalálható.Biológia

Átlagosan 4 mm hosszú, jóllakottan azonban 9 mm nagyságú, világossárga színű, pókidomú. A nőstény minden vérszívás után 12-70 db petét rak le. A petékből kikelő lárvák lassú, 3-4 hónapos kifejléssel történő fejlődéséhez feltétlenül vérszívás szükséges.

Elsősorban a madarak vérével táplálkozik, de alkalmilag az emberből is szívhat vért. A vérszívás ideje a kortól függ, amely lárvánál 1-2 óráig, az imágónál viszont csak 20-40 percig tart.

Az ágyi poloskához hasonló rejtett életmódot folytat. Nap közben eldugott helyen, a gazdaállat fészkének hasadékaiban, réseiben pihen és csak éjszaka, időszakosan jár táplálék után.

Csípése igen kellemetlen viszketést vált ki és csalánkiütéshez hasonló, nehezen gyógyuló, hólyagos, nedvező bőrelváltozást, bőrgyulladást okoz. Az előidézett ártalom jellege és a kártevő életmódja miatt gyakran tévesztik össze az ágyi poloskával.

Az ember környezetében nem szaporodik el, mivel az embervér szívását követően napokon belül elpusztul.

A lakásba a nyitott ablakon keresztül jön be, ugyanis az elhagyott galambfészekből, az elhanyagolt padlásterekből, vagy az üres baromfiólakból a hosszú ideig tartó éhezés miatt kimászik.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.